Paella – äkta spansk husmanskost

Vad är väl mer spanskt än en härlig saffransdoftande paella? Med inspiration från gårdagens inlägg om tempranillodruvan bjuder vi på ett recept av den populära rätten som är synonym med spansk husmanskost. I glaset, ett temperanillovin, som passar utmärkt till en paella med kryddig chorizo.

Pröva receptet och låt köket fyllas av dofter med saffran. ¡Buen provecho!

Ingredienser:


Ris

  • 1 l vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl bombaris eller avorioris
  • 1/2 g saffran
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 1/2 burk grillad paprika (à 530 g)
  • 1/2 förp persilja (à 20 g)


Korv och kyckling

  • 300 g chorizo
  • 1 msk olivolja
  • 300 g strimlad kycklingfilé
  • 150 g salladsärter
  • salt och peppar


Till servering

  • 1 citron

Såhär gör du:

  1. Ris: Koka upp vatten och buljongtärning och håll varmt.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olivoljan i en stor gryta. Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut. Rör i saffranet och häll i vinet och låt koka in något.
  3. Tillsätt buljongen i omgångar och koka riset mjukt ca 25 minuter. Rör då och då.
  4. Korv och kyckling: Dela korvarna på mitten och stek dem i olivoljan ca 5 minuter. Tillsätt kycklingen och stek ytterligare 5 minuter. Dela salladsärtorna och vänd ner mot slutet. Salta och peppra.
  5. Ris: Skär avrunnen paprika i bitar. Vänd ner den i riset och smaka av med salt och peppar.
  6. Hacka och strö på persiljan.
  7. Till servering: Dela citronen i fyra klyftor.
  8. Servera paellan med kyckling, korv och citroner.

Andra recept

Spansk tortilla på Äggets dag

Idag är det Äggets dag och därför bjuder vi på…

Det spanska köket

Det spanska köket är liksom vinet känt över hela världen….