Nyheter

Svenska vinexperter startar vinutbildning om spanska viner i Spanien

Nu kommer sommelierer i Sverige att kunna fördjupa sina kunskaper om spanska viner. Detta genom en nystartad vinutbildning som hålls strax söder om Barcelona. Bakom utbildningen ligger en trio svenska vinexperter, samtliga med anknytning till Spanien. I vår kommer ett…

Ferran Centelles siar om spanska trender

Under Spanska Vindagarna i september fick vi äran att lyssna och lära av Ferrán Centelles, tidigare sommelier på omtalade elBullí och Spanienspecialist för Jancis Robinson. Vi fick till en liten pratstund där Ferran gav oss en närmare inblick i det…

Buñuelo – delikat bakverk på Kakans dag

Den populära ”bunuelo” är en lätt och fluffig kaka som smälter i munnen. Perfekt som tilltugg efter middagen eller efterrätt och är en typisk spansk delikatess. Stek dem lätt och pudra med socker. Servera gärna med ett glas elegant cava!…

”Vi vill ge våra gäster nya upplevelser och inte bara servera säkra kort”

På Götgatan 29 i Stockholm ligger brasserie Colline. En modern och lekfull bistro med ett extra öga för vin. Vi fick möjlighet att ställa några frågor till chefssommelier Anna Mellfors. Hur skulle du beskriva brasserie Colline? Först och främst ville…

Kalkonens röda och vita vänner

Julen är här och julafton väntar runt hörnet. I Spanien är helstekt kalkon ett vanligt inslag på julbordet som hela släkten samlas runt, även här i Sverige. Det trevliga med att välja vin är att kalkon kan avnjutas med både…

Spansk succé under International Wine & Spirit Competition

Spanien briljerade under årets upplaga av International Wine & Spirit Competition. Vi på Spanska Viner ger er listan över årets vinnande spanjorer. Årets internationella vin- och sprittävling har nått sitt slut där de bästa bidragen belönades med välförtjänta utmärkelser. Denna…

Ajo Blanco – en vit gazpacho

Ajo Blanco är en kall och krämig soppa som är gjord på bland annat olivolja, bröd, vitlök och vinäger.  Perfekt för veganen och serveras helst tillsammans med ett glas Amontillado-sherry. Toppa gärna med mandelspån. Buen provecho!     Ingredienser (4…

Det spanska vinavantgardet

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och nischade marknaden har länge dominerats av franska och italienska viner, men nu har även spanjorerna hakat på trenden. Det som definierar ett naturvin är att druvorna odlas helt utan bekämpningsmedel,…

Albariño – En vit galicier med anrik historia

Albariño är en grön druva som odlas i spanska Galicien. Namnet på druvan kommer från ordet ”albar” som betyder ”vit” på galiciska. Det sägs att Albariño först kom till Galicien när tyska munkar tog med sig druvan på sin pilgrimsfärd…

Pulpo a Feira – en läckerhet från havet

Omfamnad av Atlantiska oceanen och saltvattenströmmar är nordvästra Spanien hjärtat för fisk och skaldjur. Varje år fiskar fiskare runt om i Galicien upp flera tusen ton av fisk, skaldjur och bläckfisk, där färska fisk-och skaldjursrätter är dagliga inslag på den…