Konsten att para ihop vin och mat

Funderar du på vilket vin som passar till middagsbjudningen med vännerna eller familjen? Att para ihop rätt vin med rätt mat kan både vara väldigt enkelt samtidigt som det kan vara en stor utmaning. Ibland handlar det bara om ren tur.

I Spanien älskar man att äta olika smårätter – tapas – och då kan man vara säker på att åtminstone en av tapasrätterna går hand i hand med vinet. De regler som finns är inte skrivna i sten och är inte lika strikta som de en gång varit. Den grundläggande principen är att para ihop mat och vin som kompletterar varandra, och inte konkurrerar ut varandra.

Några saker värda att lägga på minnet

  • Syrligt vin ger en mjuk och fräsch smak och funkar därför bra till fisk.
  • Om du tänkt servera en mer komplex sås till fisken, kan det vara bra med ett vitt vin som lagrats på ekfat.
  • I kombination med grillat kött mister det syrliga vinet sin smak och mat kan ha en tendens att överdriva karaktären i vinet och köra över den.
  • Att kombinera vin med hög alkoholhalt till smakrika rätter är inget att rekommenderas.

Det är fortfarande möjligt att dricka vitt vin till kött och rött vin till fisk. Pinot noir är exempelvis ett utmärkt alternativ om man ska servera lax. En sak är viktigt att komma ihåg. Det viktigaste är fortfarande att dricka något man tycker om.

Relaterade nyheter

Vill du plugga vinkunskap?

En organisation i Spanien har tagit fram utbildningen Rioja Wine…

”Vin för mig är som ett konstant pågående äventyr”

I sköna Montsant producerar Josep Grau viner med både själ…