turron

Julgodis på spanskt vis

Gör din jul lite sötare med det traditionella, spanska julgodiset Turrón. Denna nougatliknande delikatess med mandel finns i en mängd olika varianter och smaker. De mest kända är Turrón de Alicante (hård Turrón), med hela mandlar och Turrón de Jijona (mjuk Turrón), med malda mandlar. Båda varianter ackompanjeras med fördel med ett glas cava!

Turrón de Alicante (hård Turrón)

Ingredienser:

250 gr mandel

150 gr rinnande honung

150 gr socker

1 äggvita

2 oblatblad

 

Gör såhär:

Skålla och skala mandlarna, rosta dem sedan i ugn.

Värm socker och vatten i en kastrull till en karamellsmet.

Värm flytande honung

Ta bort karamellsmeten från värmen och blanda honungen i karamellsmeten utan att sluta röra tills smeten blir smidig.

Gör kulprov.

Hårdvispa äggvitorna, tillsätt mandeln i socker-honungsblandningen och rör om väl.

Klä en form med oblat och häll upp massan.  Låt stelna på ett svalt ställe under ett par dagar.

 

Turrón de Jijona (mjuk Turrón)

Ingredienser:

250 gr socker

250 gr rinnande honung

500 gr mandel

4 äggvitor

 

Gör såhär:

Skålla och skala mandlarna, rosta dem sedan i ugn. Mal mandlarna i mandelkvarn.

Värm socker och honung i en kastrull på svag värme.

Rör utan uppehåll i ca 10 minuter eller tills den fått en fin brun färg (karamelliserats).

Tag bort blandningen från spisen,

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt de vispade äggvitorna i socker-och honungsblandningen  och rör om ordentligt tills blandningen får en ljusare ton.

Tillsätt den malda mandeln.

Bred ut blandningen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, låt stå kallt i några dagar.

 

Recept hämtade här.

Relaterade nyheter

Churros – Spaniens svar på den svenska våfflan

Imorgon är det dags att rota fram våffelgärnet och fira…

En film om mat, vin och vänskap!

Vi tipsar om en roande film om vin, mat och…