3874590744_16d5f11325_o

Churros – Spaniens svar på den svenska våfflan

Imorgon är det dags att rota fram våffelgärnet och fira vår allas kära våffeldag.

Orsaken till varför vi firar denna dag grundar sig lustigt nog i en felsägning, Marie Bebådelsedag kallades i folkmun för Vårfrudagen, som snabbt blev till våffeldagen och gav oss en ursäkt att äta våfflor den 25:e mars varje år. Härligt tycker vi på SpanskaViner såklart.

Men varför inte tänka utanför boxen och ge sig an den spanska motsvarigheten churros i år? Churros är ett sött, friterat bakverk som påminner om munkar, har en rak form och rullas i kanel och socker. I Spanien serveras de ofta med chokladkräm eller dulce de leche och är en storfavorit hos de flesta.

Avnjutes med fördel tillsammans med ett sött dessertvin, eller varför inte ett krispigt, iskallt glas cava lördagen till ära?

Churros

Ingredienser: 

  • 2,5 dl mjölk
  • 120 gram smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 5 ägg
  • Olja till fritering
  • Kanel
  • Socker

Så gör du:

  • Koka upp mjölk, smör, salt och socker.
  • Blanda i mjölet och rosta i kastrullen ca 3 minuter tills massan släpper från kanterna
  • Häll över massan i en kall bunke och blanda i äggen ett i taget.
  • Gör en spritspåse av bakplåtspapper eller en plastpåse och lägg i degen
  • Hetta upp frityrolja till 180 grader.
  • Klipp ett hål på ca 0,5 cm i spritspåsen och spritsa ner ca 50-80 g (ett tryck med handen) i oljan och fritera gyllenbrunt. Vänd efter ca två minuter.
  • Ta upp och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av. Vänd nystanet i kanel och socker.

Recept är hämtat här

Relaterade nyheter

5 anledningar att besöka Katalonien

Katalonien är en autonom region med sitt egna språk, kultur…

Spanien är svenskarnas favorit

Turismen är väldigt viktig för oss och det är glädjande…