Buñuelo – delikat bakverk på Kakans dag

Den populära ”bunuelo” är en lätt och fluffig kaka som smälter i munnen. Perfekt som tilltugg efter middagen eller efterrätt och är en typisk spansk delikatess. Stek dem lätt och pudra med socker. Servera gärna med ett glas elegant cava!

 

Ingredienser:

(Ca 16 st bunuelos)

4 ägg
55 g (4 msk) strösocker
2,5 tsk bakpulver
1 tsk neutral olja
290 g (ca 4,8 dl) vetemjöl
1 tsk salt
6 dl neutral olja för fritering

Till rullning:
Socker

 

Såhär gör du:

Vispa ägg och socker med elvisp tills blandningen är vit och pösig. Blanda ner 1 tsk olja. Blanda ner bakpulver i 1 dl av mjölet. Rör ner mjölblandningen i äggblandningen och vispa smeten slät.

Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och knåda med lätt hand in resten av mjölet tills degen är slät och smidig.

Dela degen i 16 delar och rulla fina bullar. Låt stå på ett oljat fat och vila 10 minuter.

Hetta upp oljan till 180°C i en liten kastrull. Testa temperaturen med en brödbit som ska bli gyllene på en minut. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllene. Vänd runt dem försiktigt ett par gånger under tiden.

Låt rinna av på hushållspapper. Strö över socker. Servera bums eller förvara dem i tät burk.

Relaterade nyheter

En film om mat, vin och vänskap!

Vi tipsar om en roande film om vin, mat och…

”Den nya generationen vinmakare vill hitta tillbaka till det unika och rötterna”

Under Spanska vindagen fick vi en pratstund med Göran Engquist…