Ajo Blanco – en vit gazpacho

Ajo Blanco är en kall och krämig soppa som är gjord på bland annat olivolja, bröd, vitlök och vinäger.  Perfekt för veganen och serveras helst tillsammans med ett glas Amontillado-sherry. Toppa gärna med mandelspån. Buen provecho!

 

 

Ingredienser (4 portioner)

150g sötmandel

200g vitt matbröd (t ex italienskt lantbröd)

3 dl kallt vatten

2 vitlöksklyftor

2 dl olivolja

3 msk vitvinsvinäger

2 ½ dl vatten att mixa med

1 ¾ dl vatten att späda soppan med

¾ tsk salt

1 krm peppar

3 msk mandelspån

20 gröna vindruvor

Olivolja till servering

 

 

Gör så här:

  1. Kantskär och bryt brödet i mindre bitar. Lägg det i en bunke med kallt vatten, låt stå i 10 minuter. Skala och grovhacka vitlöken. Pressa ut vattnet ur brödet.
  2. Lägg bröd, mandlar och vitlök i en matberedare. Mixa väl. Häll i olivoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Tillsätt vinäger och vatten, mixa ytterligare en liten stund.
  3. Sila soppan genom en finmaskig sil, det kan ta en stund men är viktigt för att få en slät konsistens. Använd baksidan av en sked för att pressa ut vätskan.
  4. Späd soppan med vatten till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar. Ställ soppan i kylen minst 3 timmar.
  5. Rosta mandelspånen i en torr och het stekpanna.
  6. Dela och kärna ur vindruvorna. Häll ca 1 ½ dl soppa i varje tallrik (det blir lite över om någon vill ta om). Toppa med druvor och mandlar. Ringla till sist över lite olja.

Relaterade nyheter

Queimada – en mystisk halloweendrink från Galicien

Det susar i de sista löven som finns kvar i…

Spanska naturviner på frammarsch

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och…